S-a schimbat legea pensiilor în România, tocmai a fost adoptată de Guvern: lovitură majoră pentru acești pensionari

de: Alexandru Puiu
29 12. 2022

Spre surprinderea celor care credeau că nu se mai poate schimba nimic pe ultima sută de metri din an când vine vorba de legea pensiilor, autoritățile au adus modificări importante printr-un proiect adoptat de Guvern.

Modificările vizează în principal pensiile de serviciu și, mai ales, valoarea lor. Nicio pensie nu mai poate depăși salariul pe care l-a avut pensionarul în perioada de activitate. Mai mult decât atât, pensiile aflate în plată vor fi recalculate după acest mecanism enunțat mai sus. Dacă era evident, această modificare vizează pensiile militarilor, judecătorilor, procurorilor, judecătorilor de la Curtea Constituțională (CCR), personalul diplomatic și consular, ale celor care au activat la Curtea de Conturi, funcționarilor publici parlamentari, personalului aeronautic civil și auditorilor publici externi.

Ce spune noua lege a pensiilor

Proiectul legislativ adoptat de guvern, accesibil la această adresă în forma sa integrală, are ca scop reformarea pensiilor de serviciu în concordanță cu Planul Național de Redresare și Reziliență pe care România și l-a asumat la Bruxelles. În plus, oficialii din Ministerul Muncii sunt optimiști că vor fi respectate și deciziile CCR apărute în ultimii ani pe marginea acestui subiect.

Cel mai important punct din noua lege este că „nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”.

În consecință, în procesul de stabilire a pensiilor militare de stat, baza de calcul folosită va fi media soldelor ori salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive (acum, Legea 223/2015 vorbește de șase luni consecutive), la alegere, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar/ poliţist/ funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

Mai mult decât atât, după cum se arată în același document adoptat de Guvern, vechimea în specialitate va crește la minimum 15 ani. În cazul celor care au activat în domeniul Justiției, discutăm de cel puțin 25 de ani, fără perioada asimilate, baza de calcul se va reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR.

Conform avocatnet.ro, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.